free web stats

Van Druiven-bal tot Bitterbal........

Van Druivenbal tot Bitterbal......

Misschien denkt u wat een gekke titel. Maar we hadden het pas alle twee in en rond huis.
Wanneer nl de druivenoogst klaar is word er in de meeste dorpen vaak een dansfeest gehouden ter ere van de druivenoogst die binnen is. En op de dag wanneer het bal plaatsvind gaat dat bewuste dorp dan met paard en wagens en folklore dansers door het dorp heen en nodigt de mensen uit, en stopt dan op verschillende plekken in het dorp waar ze dan met zijn allen even 5 minuten een dans doen voor de buurtgenoten en vertrekken dan weer naar de volgende plek in dorp.Van Druivenbal tot Bitterbal......

Misschien denkt u wat een gekke titel. Maar we hadden het pas alle twee in en rond huis.
Wanneer nl de druivenoogst klaar is word er in de meeste dorpen vaak een dansfeest gehouden ter ere van de druivenoogst die binnen is. En op de dag wanneer het bal plaatsvind gaat dat bewuste dorp dan met paard en wagens en folklore dansers door het dorp heen en nodigt de mensen uit, en stopt dan op verschillende plekken in het dorp waar ze dan met zijn allen even 5 minuten een dans doen voor de buurtgenoten en vertrekken dan weer naar de volgende plek in dorp. En nu reden we pas achter deze wagens in dorp en zijn even gestopt. Marjon had nog nooit dit gezien dus dit was voor haar wel leuk om even te zien. en voor u misschien ook. een stukje Roemeense/ Hongaarse cultuur.


De dansers in de koets.... De clown in het midden en de rest er omheen....Maar ja, nu geven wij zelf helemaal niets om dit soort Ballen. Wij als Hollanders, en eh ook Zigeuners houden meer van een ander Bal-soort. En het was ook mijn schoondochter Inci ook pas weer dat ze vroeg; He zullen we niet even bitterballen maken. Daar had ze echt zin in. Nou zij niet alleen hoor. Wij ook wel. Dus hebben we met zijn allen bitterballen zitten maken. altijd een hle klus, maar het eindresultaat is altijd wel heel erg lekker hoor. Daar blijven we toch Hollanders voor hoor, met dit soort dingen. Op de foto genieten Inci en domien dan ook van de overheerlijk Bitterbal.

Dag Hongaarse School.......Hallo Thuisschool.....


En ja pas was het dan zo ver. de allerlaatste dag dat Nathan op de Hongaarse school zou wezen. het was op maandag. we hadden voor deze ene keer traktatties gemaakt. iets wat ze eigenlijk heel niet kennen, maar wat ze toch leuk vonden. een servetje et daarin een lekker ingepakt cakeje en 3 ballonne voor ieder kind. daarin een rietje uitstekend met nathans handje daarop geplakt. emn op dat handje geschreven: ik zal jullie missen. Die tekst wilde hij erop. want ondanks dat ie natuurlijk iets nieuws gaat starten, hij heeft toch wel met deze kinderen vanaf de kleutersschool in de klas gezeten. Maar daarentegen zag die ook heel erg uit naar de nieuwe school thuis. Marjon en hij hadden al een paar keer samen school gehad hiervoor, en dat beviel hem echt wel.
en we moeten zeggen, nu ze echt nu een paar weken bezig zijn, begint Marjon echt resultaat te zien. Het is natuurlijk eerst heel erg aftasten op welk niveua nathan zit op Nederlands nivo. Nathans is soms wel snel afgeleid. Maar wat is dan goed om samen bezig te zijn. Ze kunnen echt samen hun ritme voor de dag bepalen en inspelen op situaties. ze beginnen iedere morgen netjes om 9 uur, dan om half 11 tot 11 uur pauze, en daarna vaak tot half 1 of 1 uur. En soms ook na het middageten nog een uurtje.

Kool inmaken:


30 kilo gesneden kool, en wat hele kolen voor een koolgerecht... De benodigde ingredienten....

Toen we pas van vrienden een gift kregen, besloten we weer eens een lang gewild verlangen te realiseren. een paar jaar geleden deden we dit nl vaker. Kool voor de wintre inmaken. en pas had ik het wel een keer aan Inci haar moeder gevraagt of dat als ik eens een keer kool kon kopen, of ze me dan wilde helpen met inmaken. zij weet nl precies hoe het moet. En pas was het zover. we mochten kool kopen en hebben Inci haar moeder geroepen. Nu kwamen we op de markt al gesneden kool tegen, dus dat scheelde al heel veel werk voor ons allen.

Laagje voor laagje legde ze de kool in de ton met tussenin de kruiden e.d.Ook Abigail hielp leuk mee.


En ja zelfs als klap op de vuurpijl mocht Abi ook nog even met haar voet in de ton om de kool aan te trappen zodat er vocht van de kool omhoog komt. Geen druiven persen, maar kool persen. Ze had wel een net schoon zakje om haar voeten hoor.
en we zijn nu ruim 2 weken verder en van de week hebben we voor het eerst van de kool al mogen genieten. het moet altijd even een beetje staan voordat je het kan gebruiken. en het smaakt heerlijk. complimenten aan inci haar moeder hoor.

Wij zijn 2 vriendjes, Jij en ik......


Gewoon even 2 mooie fotos van hoe mooi vriendschap kan zijn. Nathan met Jeany.( eh ook mijn dinnetje) En dan 2 broers die ook dikke vrienden mogen zijn. Erwin was weer even thuis en dan krijg je dit soort mooie plaatjes.


En nee, het is hier echt nog geen oudjaarsavond, maar we vonden gewoon nog een pakje sterretjes. En daar moest iedereen aan geloven van Nathan. Toch een leuk gezicht en afsluiter.